22 Ocak 2020 Çarşamba

Apple 200 Milyon Dolar Fiyatla Yapay Zeka Şirketi Aldı

 
Xnor.ai'nin bilgisayar görme aracı, bulut yerine Apple iPhone'da bulunan yazılımları kullanarak nesneleri tanıyabilir. (Xnor.ai İllüstrasyon)


   Apple, düşük güç, kenar tabanlı yapay zeka araçları konusunda uzmanlaşmış bir Seattle şirketi olan Xnor.ai'yi satın aldı.
  
   Satın alma, Apple'ın 2016 yılında Seattle AI startup Turi'nin yüksek profilli satın alımını yansıtıyor. Anonimlik şartıyla konuşan kaynaklar, Apple'ın Turi için ödenene benzer bir tutarda 200 milyon dolar ödediğini söyledi.

   Xnor.ai, sorularımıza hemen yanıt vermedi, Apple bize satın almalarla ilgili sorulara standart yanıtını e-postayla gönderdi: “Apple zaman zaman daha küçük teknoloji şirketleri satın alıyor ve genellikle amacımızı veya planlarımızı tartışmıyoruz.”
 
   Bu sabah Xnor.ai'nin Seattle'ın Fremont mahallesindeki ofisini ziyaret ettiğimizde, muhtemelen Apple'ın Seattle ofislerine bir hareket açıkça devam ediyordu.

   Düzenleme, Xnor'ın yapay zeka özellikli görüntü tanıma araçlarının gelecekteki iPhone ve web kameralarında standart özellikler haline gelebileceğini gösteriyor.

   Xnor.ai'nin satın alınması, Microsoft'un kurucu ortağı Paul Allen tarafından yapay zeka araştırmasını artırmak için yaratılan Allen Yapay Zeka Enstitüsü veya AI2 için büyük bir galibiyete işaret ediyor. Çin arama motoru güç merkezi Baidu tarafından 2017'de açıklanmayan bir miktar ile satın alınan Kitt.ai'yi takip eden AI2'nin inkübatöründen ikinci spin-out oldu.
 
   Anlaşma girişimi, ve Xnor.ai'nin yetenek havuzunun ana kaynağı olarak hizmet veren Washington Üniversitesi ve Seattle'ın Madrona Girişim Grubu dahil ilk yatırımcıları için de büyük bir kazanç.

  Üç yaşındaki girişimin gizli sosu, yapay zeka ile ilgilidir - makine öğrenme ve görüntü tanıma araçları yerine bulut güvenerek düşük güçlü cihazlarda yürütülebilir. Girişimin CXO'su ve UW profesörü olan kurucu Ali Farhadi 2018'de "yapay zekayı buluttan çıkarıp dışarıdaki tüm aygıtlara ölçeklendirebildik." dedi .

 
Xnor.ai'nin Seattle'ın Fremont semtindeki ofisi çoğunlukla boş.


  Xnor.ai ayrıca, yapay zeka geliştiricisi olmayanlar bile, yazılım geliştiricilerin yapay zeka merkezli kod ve veri kitaplıklarını cihaz merkezli uygulamalara bırakmalarını sağlayan bir self servis platformu geliştirdi.

  Bu iki inovasyon konusu girişimin sloganına dokunuyor: “Herkes İçin yapay zeka Her Yerde”.

  Farhadi, geçen yıl Xnor.ai bir Yapay Zeka İnovasyon Ödülü'ne aday gösterildiğinde GeekWire'a verdiği demeçte, "Önde gelen küresel markaların 2 dolarlık pilsiz donanımdan buluta kadar her şeyde son teknoloji derin öğrenme modellerini çalıştırmasını sağlayarak 'Her yerde' yapay zekayı gerçeğe dönüştürüyoruz." dedi. "Herhangi bir geliştiriciye," herkes için yapay zeka "nın gerçek olduğu bir gelecek olan, tek bir kod satırı ile kenar için optimize edilmiş sayısız yapay zeka modelini dağıtma yetkisi veriyoruz."
 
   Şirketin adı, sistemi destekleyen donanımın bir parçası olan XNOR mantık kapılarını ifade eder.

   Madrona ve AI2 , 2017 yılında 2.6 milyon dolarlık tohum finansmanı ile Xnor.ai'yi yerden aldı. Bir yıl sonra Madrona, Autotech Ventures, NGP Capital ve Catapult Ventures'ın ek desteğiyle 12 milyon $ A Serisi finansman turuna liderlik etti. Girişim açıldığında sadece altı çalışanı vardı. İşgücü sayısının şu anda 70 kişiden fazla olduğu bildiriliyor.
 
   Xnor.ai kısa süre önce Amerika'nın en umut verici yapay zeka şirketlerinin Forbes listesinde 44. sırada yer aldı. Şirket, 2019 yılında, güneş enerjisi veya madeni para büyüklüğünde pil üzerinde yıllarca çalışan tek başına bir Yapay Gaz çipi, market raflarını özerk olarak izleyebilen yapay yayın destekli bir gizmo'nun piyasaya çıkışı dahil olmak üzere pek çok önemli gelişme kaydetti; ve wyze Labs 'düşük maliyetli güvenlik kameraları yerleşik kenar tabanlı kişi tanıma teknolojisi için bir anlaşma sağladı.

 
Xnor makine öğrenimi mühendisi Hessam Bagherinezhad, donanım mühendisi Saman Nderiparizi ve CXO Ali Farhadi insanları tespit etmek için güneş enerjisiyle çalışan yapay zekayı kullanabilen bir çip gösteriyor.


 Wyze Labs anlaşmasının iniş ve çıkışları, Xnor.ai ile büyük bir şey olduğunu gösteren ilk ipuçlarını sağladı: Wyze, Kasım ayında Xnor.ai'nin beklenmedik bir şekilde anlaşmadan çekildiğini açıkladı ve kişi Algılama özelliğinin ocak ayı ortası ürün yazılımı güncellemesiyle kameralarından kaldırıldı.  

  Wyze, bu yıl bu özelliğin kendi versiyonunu sunacağına söz verdi.

   Tekrarlanan sorulara rağmen, Xnor.ai'deki temaslarımız, şirketin neden Wyze ile bağlarını kopardığını anlatmayı reddetti. Daha yakın zamanda, başlangıç ​​çevrimiçi varlığını e-posta bağlantısı olan tek bir Web sayfasına dönüştürdü . Ve Xnor.ai'nin en son Twitter güncellemeleri Ekim ayında kesilidi.
 
   Delaware'deki yetkililerle Xnor.ai'yi içeren birleşme işlemini bildiren 8 Ocak tarihli bir şirket başvurusu, bir satın alma hakkında kaynaklardan duyduklarımızı destekledi.

  Apple, Seattle bağlantıları ile yeni şirket satın almalarına yabancı değil. Yazılımı büyük ve küçük kuruluşların topladıkları verileri daha iyi anlamasına yardımcı olan Turi'nin 2016 yılı satın alımı, en yüksek profilli satın alma oldu ancak ilk satın alımı bu değil.
 
   2014 yılında teknoloji devi, gizli bir bulut ağı işletmesi olan Union Bay Networks'ü satın aldı. Bu satın alma, Apple'ı bir yapay zeka araştırma merkezi haline gelen bir Seattle mühendislik ofisi açmaya iten şeydi. Önümüzdeki birkaç yıl içinde, Amazon'un kurumsal arka bahçesi olan South Lake Union bölgesinde 2.000 çalışan varlığına dönüşecek.
 
  Apple, 2017 yılında kurucuları arasında üç UW bilgisayar bilimi mezunu ve finansal destekçileri arasında Madrona bulunan bir Silikon Vadisi makine dili girişimi olan Lattice Data'yı satın aldı . Satın alma fiyatının Xnor.ai ve Turi satın alımlarıyla eşit olacak şekilde 200 milyon $ aralığında olduğu bildirildi.
 
  Xnor.ai, Apple'a, Silikon Vadisi şirketinin veri gizliliğini korumaya olan ilgisine paralel olarak, Apple CEO'su Tim Cook'un geçen yıl öne çıkardığı bir soruna neden olacak.
 
   Sorun, Adalet Bakanlığı'nın Suudi askeri stajyeri tarafından kullanılan bir iPhone'a erişim talebine odaklanan yeni bir tartışmanın merkezinde yer alıyor . Terörist olarak nitelendirilen bu stajyer, geçen ay Florida'daki Pensacola Deniz Hava İstasyonu'na yapılan saldırı sırasında üç kişiyi öldürdü ve sekiz kişiyi de yaraladı.

  Apple, Xnor.ai'nin araçlarının yapay zeka verilerini buluta göndermek yerine mobil cihazlarda güvenli tutabileceği için muhtemelen özel bir takdir görecek.
 
   Xnor.ai'nin satın alınması Seattle'ın yapay zeka ve makine öğrenimindeki yenilikler için bir sıcak nokta olarak yükselen rolüne işaret ediyor, AI2'nin inkübatörü ve UW'nin yanı sıra Microsoft ve Amazon gibi evde yetiştirilen ağır toplar tarafından destekleniyor. Ayrıca yapay zeka ve uygulamaları için ülke çapında yükselen bir gelgit işaret ediyor.
 
   Yapay zeka ile ilgili satın almalar, teknoloji çok çeşitli yazılım sektörlerinde yaygınlaştıkça son yıllarda artış göstermiştir. Yatırımcılar 2018'de ABD yapay zeka girişimlerine 9,3 milyar dolar rekor kırarak bir önceki yılın toplamını neredeyse iki katına çıkardı. PwC'nin 4. çeyrek raporuna göre, yapay zeka sektörü, sadece fintech'in arkasındaki anlaşma etkinliğine dayanan en yüksek ikinci alan.

  Axios geçen yıl yapay zeka satın alımlarının büyük teknoloji şirketlerinin nadir yapay zeka uzmanlığı sağlama ihtiyacını yansıttığını bildirdi. CBInsights'a göre tüm teknoloji şirketlerinin lideri olan Apple, 2019'da ilgili satın almalar için yapay zeka startup'larına özellikle aç.


Kaynak: https://www.geekwire.com
 

Paylaş :

Facebook Yorumlar

0 yorum: