Boşnak Mantısı tarifi için malzemeler
Hamuru için:
- 1 su bardağı ılık su
- 2.5 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
İç Harcı için:
- 400 gram orta yağlı dana kıyma
- 1 adet kuru soğan
- Yarım çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı kırmızı toz biber
- Yarım tatlı kaşığı pul biber
- Yarım tatlı kaşığı nane
Yufkayı Yağlamak için:
- Yarım su bardağı ayçiçek yağı
Servisi için:
- 500 gram yoğurt
- İsteğe bağlı olarak 2 diş sarımsak
- 1 dolu çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Boşnak Mantısı Nasıl Yapılır
- Lezzetli Boşnak mantısı yapılışı için şu adımları
izleyebilirsiniz. Hamur için; elenmiş un, su, tuz ve zeytinyağı geniş ve
derin bir kapta bütünleşene kadar iyice yoğurun.
- Kulak memesi
kıvamında yani ne sert ne yumuşak bir kıvam elde edene kadar yoğurma
işleme devam edin. Hazırlanan hamuru, üzeri streç film ya da temiz bir
bez ile kapatılarak otuz dakika boyunca dinlenmeye bırakın.
- İç
harcı için; soğan, yemeklik şekilde ince ve küp küp olarak doğrayın.
Ardından soğan, kıyma ve tüm baharatlarla iyice karıştırılıp homojen
hale getirin.
- Yapım aşaması; dolapta dinlenmiş olan hamuru, yumurta büyüklüğünde bezelere ayırın. Üzerini hafifçe unlayın.
- Ardından
her bir bezeyi, temiz ve düz bir zemin üzerinde merdane yardımı ile
incelene kadar açın. Açılmış olan hamurun üzerine, her yeri ıslanacak
şekilde ayçiçek yağından serpin ve iyice yağlayın.
- Hamuru
klasik mantıdaki gibi kare şeklinde parçalara ayırın ve tam ortasına
kıymalı iç harcı yerleştirin. Uçlarını birleştirerek sıkı bir şekilde
kapatın ve çok az yağladığınız geniş tepsiye yerleştirin.
- Tüm bezeler için aynı işlemi sırayla uygulayın. Tepsiye mantıları hiç boşluk kalmayacak şekilde dizmeye özen gösterin.
-
Önceden ısıtmış olduğunuz 200 derecelik fırında 40 dakika boyunca
kontrollü bir şekilde pişirin. Üzeri kızarmaya başlayınca fırından
çıkarın.
- Sosu için; yoğurdu iyice çırparak pürüzsüz hale
getirin. Eğer yoğurdu sarımsaklı tercih ediyorsanız bu aşamada ezilmiş
ya da rendelenmiş sarımsakları ekleyin.
- Sarımsağı isteğinize
göre bir ya da iki diş olarak kullanabilirsiniz. Yoğurdun üzerine
eklenecek sos için küçük bir sos tenceresinde 2 yemek kaşığı tereyağını
iyice eritin ve üzerine kırmızı biberi ekleyin. Malzemeler iyice
birbirine karıştıktan sonra altını kapatın. Afiyet olsun.
Mükemmel Boşnak Mantısı Yapmanın Püf Noktaları
- Mantıları çok küçük hazırlamamaya özen gösterin. Bu sayede ağza daha dolu dolu gelen bir mantı elde edebilirsiniz.
- Fırın tepsisine mantıları dizerken boşluk kalmamasına dikkat edin.
- Hamuru yağlamak için eritilmiş tereyağı kullanırsanız daha farklı ve güzel bir lezzet elde edebilirsiniz.
KAYNAK:
Lezzet
Paylaş :
0 yorum: