4 Mart 2020 Çarşamba

OLED ve QLED TV'ler Arasındaki Fark Nedir?

Üst düzey TV setlerinde iki temel teknoloji vardır: OLED ve QLED. Ama hangisi senin için doğru?


   Son zamanlarda bir TV'yi rasgele aradıysanız, büyük olasılıkla çeşitli kısaltmalarla karşılaşıyorsunuz: 4K, 8K, UHD, HDR vb. Tüm büyük üreticiler - Sony, Samsung, LG ve diğerleri - bunları UltraBlack ve Motionflow XR gibi markaya özgü bir dizi pazarlama jargonuyla birlikte kullanıyor.

   Ancak üst düzey TV dünyasında karşılaşacağınız en yaygın iki terim OLED ve QLED'dir. 


   Bu ikisini karıştırmak kolay olsa da, bu benzer sesli terimler aslında çok farklı teknolojilerdir. Ama bunlar ne? Neden birbirine benziyorlar, ama çok farklı çalışıyorlar? Ve en önemlisi, hangi tür TV teknolojisi sizin için uygun?

   QLED TV'ler Nasıl Çalışır?

   QLED temel olarak geleneksel LCD-LED teknolojisinin en gelişmiş versiyonudur. Eski “LCD veya Plazma” yı hatırlıyor musunuz? Aralarındaki kalite savaşını LCD kolayca kazandı ve bugün TV pazarına hakim. Bu TV'lerde, LED'ler veya ışık yayan diyotlar, görüntüyü LCD (sıvı kristal ekran) ekranından ileten bir arka ışık işlevi görür.

   Ancak LED-LCD TV'lerde büyük bir sorun var: Bu arka ışık rengi setten sete oldukça değişkenlik gösterebiliyor.

   QLED, LED arka ışığı ve LCD ekran arasına kuantum nokta filtresi adı verilen ince bir katman koyarak (“Q” nun geldiği yer) bunu çözmeye çalışır. Kuantum nokta filtresi, daha iyi, daha canlı ve daha doygun bir renk elde etmek için LED'lerden gelen ışığın rengini temizler. 

 OLED TV'ler Nasıl Çalışır?

   Bu arada TV'lerde OLED, geleneksel LED-LCD TV'lerden çok farklı bir teknolojidir. OLED, organik ışık yayan diyot anlamına gelir. OLED TV'de pikseller kendi ışıklarını yayar, bu da LCD ekranın görüntüyü göstermesine gerek olmadığı anlamına gelir. Her OLED piksellerinde, renk üretmek için kullanılan kırmızı / yeşil / mavi renk matrisine karşılık gelen üç “mikro piksel” vardır. 

Hangisi En İyi Resme Sahiptir?

   Şimdilik, OLED daha iyi görüntü kalitesine ve kontrastına sahiptir. Özellikle OLED, gece veya düşük ışıkta çekilen sahneler için önemli olan derin siyahları göstermede daha iyidir. Bunun nedeni, her OLED pikseli tamamen kapatılabileceğinden, hiç ışık gelmiyor ve siyahlar tam siyah olarak görülüyor.

   Geleneksel bir LED TV setinde, LED'ler asla tamamen kapanmaz, bu nedenle siyahı simüle etmek için koyu griler kullanırlar. Farkı gece sahnelerinde en net şekilde görebilirsiniz. Geçen yıl, örneğin, birçok Game of Thrones hayranı “The Long Night” bölümünde son sezondan destansı bir eylemde bulunamayacaklarından şikayet ettiler, ancak OLED TV izleyicilerinde çok fazla sorun yoktu.

   OLED pikselleri ayrı ayrı kontrol edildiğinden, renk değiştirmeleri de hızlıdır. Bu, oyun oynamak veya spor veya aksiyon filmleri izlemek için önemlidir. Ayrıca, OLED'ler daha geniş bir görüntüleme açısı yelpazesi sunar ve LCD ekran olmadığından, TV'lerin kendileri daha incedir, bu da daha duvara monte edilmesini sağlar.

   QLED TV'ler, kuantum nokta filtresi sayesinde daha iyi parlaklığa sahiptir. Bu, onları çok pencereli bir oturma odası gibi daha yüksek ortam ışığına sahip odalar için daha iyi hale getirir. Ve QLED TV'ler daha ucuzdur.

Kim Ne Yapar?

   Genel olarak Samsung, Team QLED, ABD pazarındaki diğer iki büyük oyuncu olan Sony ve LG, OLED TV'ler satıyor. Hem Panasonic hem de Bang & Olufsen'in OLED TV'leri var, ancak Panasonic 2016'da eyaletlerinde satmayı bıraktı. 

   QLED benzer şekilde küçük bir marka çeşitliliğine sahiptir. Samsung, yaklaşık iki yıl önce kurulan QLED Alliance adlı üç üreticinin mütevazı bir konsorsiyumunun bir parçasıdır. Diğerleri ABD'de çok daha az yaygın olan Hisense ve TCL'dir.

   Samsung, ABD ticari markasını QLED TV terimine sahip, bu nedenle diğer üreticiler kuantum-nokta teknolojisini kullanıyor olsalar bile, Samsung'dan lisans almaları (Hisense ve TCL gibi) ya da başka bir şey demeleri gerekiyor.


   QLED TV'lerde en iyi marka Samsung OLED TV'lerde en iyi markalar LG ve SONY olarak görünüyor. Tercih olarak bu markaları ön planda tutabilirsiniz. 

Sizin İçin En İyisi Nedir?

   Genellikle, OLED çoğu durum için daha iyi bir seçimdir. QLED'e kıyasla OLED’in parlak renklerine, daha iyi kontrastına ve daha geniş görüş açıları OLED TV teknolojisini öne geçiriyor. Bunun istisnası, QLED'in aydınlık odalarda daha iyi çalışması ve daha düşük maliyetle çoğu OLED TV'den daha büyük boyutlarda yapılmasıdır. Kısaca bütçenize uygun olan OLED ve QLED TV'leri listelediğiniz zaman QLED TV'ler boyut ve aydınlık ortamda görüntü kalitesi olarak, OLED TV'ler ise sonsuz yenileme hızı, tam siyah görüntü ve bir çok yüksek özellikle öne geçiyor. Tercihiniz büyük ihtimal boyut mu yoksa özellik mi sorusunun cevabına göre şekillenecek.



  İnovatif Mühendis’i şu hesaplardan takip edebilirsiniz: Facebook - Twitter - Instagram

Paylaş :

Facebook Yorumlar

0 yorum: