20 Ocak 2020 Pazartesi

Ay Toprağından Oksijen Özütleyen ESA Prototipleri Tesisi




 İnsanların Ay'da yaşaması için en büyük zorluklardan biri nefes almak için yeterli miktarda oksijen bulunmamasıdır. Ay'da kolonileşmeyi hayal etmek için sürekli bir oksijen kaynağına ihtiyacımız var. Astronotlar oksijen kaynağı olan uzay giysileri giyerken,gelecekteki koloniler için aya oksijen taşımak pek mümkün değildir. Bu yüzden  araştırmacılar yıllarca suyun (potansiyel bir kaynak) var olmayana yakın olduğu ayda oksijen üretme yollarını bulmaya çalıştılar. Bitkiler bir yöntem olabilir, ancak güneş ışığı ve karbondioksit de gerektirirler. Şimdi, bir atılım olarak görülebilecek şeyde, Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Ay toprağında bulunan veya ay toprağı veya yaygın olarak "moondust" olarak bilinen kaynakları kullanarak oksijen üretimini sağlayan bir çözüm geliştirdiğini iddia ediyor.

 
  ESA'daki araştırmacılar çözümü simüle edilmiş moondust kullanarak denediler. Oksijen ekstraksiyonu işlemi, erimiş kalsiyum klorür tuzu içeren bir metal sepete elektrolit görevi görmek üzere regolit veya ay toprağı (şu anda simüle edilmiş moondust) yerleştirmeyi içeren erimiş tuz elektrolizi adı verilen bir yönteme dayanmaktadır. Bu, toz parçacıklarının katı kaldığı 950 dereceye kadar ısıtılır. Ancak katı ay toprağından bir akım geçtiğinde, regolitten oksijenin çıkarılmasına ve anotta toplanacak tuz boyunca göç etmesine neden olur. İşlemin ayrıca ay toprağını kullanılabilir metal alaşımlarına dönüştürdüğü iddia edilmektedir. 


  Glasgow Üniversitesi'nden Beth Lomax, çalışmasında “Ay'da bulunan kaynaklardan oksijen alabilmek, hem nefes almak hem de yerel roket yakıtı üretiminde gelecekteki ay yerleşimcileri için son derece yararlı olacaktır,” dedi.

  ESA, ay yüzeyinden döndürülen numunelerin, ay regoliti veya moondustunun ağırlıkça yüzde 40-45 oksijenden oluştuğunu doğruladığını iddia etti. Bu yüzden araştırmacıların toz parçacıklarından oksijen çıkarmak için ihtiyaç duydukları şey, uzay ajansı tarafından prototip haline getirilmiş gibi bir teknolojidir. 



  Başlangıçta, araştırmacılar tarafından geliştirilen oksijen tesisi, proseste üretilen oksijeni bir egzoz borusuna boşaltır. Bununla birlikte, çalışmalarda üretilen oksijenin ileride kullanılmak üzere saklanacağı düşünülmektedir.

  ESA araştırma görevlisi Alexandre Meurisse, “Üretim süreci farklı metallerin karışmasını geride bırakıyor” dedi. “Ve bu, onlardan üretilebilecek en faydalıalaşımların neler olduğunu ve ne tür uygulamalara başvurabileceklerini görmek için başka bir yararlı araştırma hattı.” dedi.


  2020'lerin ortalarında, Ay'da sürdürülebilir bir şekilde çalışabilecek bir 'pilot tesisin' gösterilmesi hedefleniyor. Gelişi, ilk aşamada çeşitli uzay araştırmacılarına yardımcı olacaktır. Bununla birlikte, nihai kullanım, bireylerin oksijen eksikliği konusunda endişelenmeden Ay'da yürümelerine izin vermek olacaktır.

 

Paylaş :

Facebook Yorumlar

0 yorum: