2 Mart 2020 Pazartesi

Korona Virüsüne Karşı Çin Teknolojisi

Dronlar. Robotları dezenfekte etmek. Süper Bilgisayarlar. Koronavirüs salgını Çin'in teknoloji endüstrisi için bir test.


   Hong Kong (CNN Business) Çin, teknoloji sektörünü geliştirmek için onlarca yıl geçirdi. Şimdi, büyük bir halk sağlığı kriziyle karşı karşıya kalan Pekin, teknoloji şirketlerini yeni koronavirüsle mücadeleye katılmaya zorluyor.

   Ülkenin teknoloji devleri, salgınlara tıbbi işçilere malzeme götürmek için otonom araçlar uygulayarak, virüsün algılanmasını iyileştirmek için termal kameralarla dronlar yerleştirerek ve bir aşı geliştirmeye yardımcı olmak için bilgi işlem güçlerini ödeyerek yanıt verdi.
Şu anda dünya çapında en az 79.000 kişiyi enfekte eden ve çoğunlukla Çin anakarasında 2.600'den fazla insanı öldüren virüsün kontrolüne ne kadar yardımcı olabileceği pek açık değil. Şimdiye kadar ortaya konulan çabaların bazıları boyut ve kapsam bakımından sınırlı.
 

   Ancak Pekin, virüsle savaşmanın kolektif eylem gerektiren ulusal bir öncelik olduğunu açıkça belirtti.
 

   Hükümet uzun zamandır teknolojik yeniliği önemli bir büyüme sütunu olarak vurguladı ve Pekin yapay zeka, otonom araçlar ve diğer alanlarda ilerlemeleri teşvik etmek için tasarlanan sübvansiyonlar, krediler ve tahviller için milyarlarca dolar harcadı. Çin haber başkanı Xi Jinping, devlet haber ajansı Xinhua'ya göre, "Salgınla mücadele bilim ve teknolojinin desteği olmadan gerçekleştirilemez." Dedi.

   Çin'in aşılar ve antiviral ilaçlar için klinik araştırmaları hızlandırmasının yanı sıra, hastalığın yayılmasını önlemek için içeride kalan on milyonlarca insan için çevrimiçi alışveriş seçeneklerini genişletmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.


   Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Perşembe günü teknoloji sektörünü yardım çağrısında bulundurarak robotların, sıcaklık tarama makinelerinin ve insan temasını azaltmaya yardımcı olabilecek cihazların konuşlandırılması gerektiğini öne sürdü.


Çin'in teknolojik yükselişi


   Çin'in kendi Silikon Vadisi'ni yaratma çabaları, yetkililerin ülkenin bazı bölümlerini tüketici elektroniği ve biyoteknoloji üzerine odaklanan "yüksek teknoloji geliştirme bölgeleri" olarak belirlemeye başladığı 1980'lere kadar uzanıyor. Resmi istatistiklere göre, bu 168 bölge 2018'de 33 trilyon yuan'dan (4.7 trilyon dolar) daha fazla gelir bildirdi. 


   Teknoloji aynı zamanda ekonomiyi imalattan ileri teknoloji sektörlerine kaydırmanın bir planı olan Pekin "Made in China 2025" girişiminin temel taşıdır. Görev, kablosuz iletişim, mikroçipler ve robotik gibi alanlara milyarlarca dolarlık hükümet fonu yatırılmasını gerektirdi.

   Teknolojiye odaklanma işe yaradı. Girişim sermayesi şirketi Kleiner Perkins'in bir raporuna göre, Çin 2018'de dünyanın en değerli 20 teknoloji şirketinden dokuzuna ev sahipliği yaptı. 


   Çin artık koronavirüsle savaşırken, Pekin merkezli yeni gelişen teknolojilerin analisti Danny Mu'ye göre teknoloji, patlak vermeyi durduran "baskın faktör" olmayacak.

   Ancak sektörün, insanların "salgın hastalıkla daha iyi karşı karşıya kalmasına yardımcı olan gıda dağıtım ve mobil ödemeler gibi dijital hizmetler sunmak da dahil olmak üzere kullanımları olduğunu söyledi. 


Tedavileri araştırmak ve insan temasını ortadan kaldırmak


   Bu ay, Tencent (TCEHY), sıradan bir PC'den çok daha hızlı hesaplamalar yapabilen makineleri içeren süper bilgi işlem tesislerini bir çare bulmak için yarışan araştırmacılara yardımcı olmak için açtı. Pekin Yaşam Bilimleri Enstitüsü ve Tsinghua Üniversitesi de katılımcılar arasında.

   Ve Çin'in en büyük sürüş selamı sağlayıcısı olan Didi, veri analizi, çevrimiçi simülasyon veya lojistik destek ile ilgili görevleri yerine getirmesi gereken işçilerin Didi'nin sunucularını ücretsiz olarak kullanmasına izin vermek için tıbbi ve yardım kuruluşlarıyla birlikte çalıştı.
 

   Diğerleri insandan insana teması ortadan kaldırmak için robotlar kullanıyor. 

   Coresight Research analisti Eliam Huang, "Evet, onlara hile diyebilirsiniz" dedi. "Ancak Çinli teknoloji şirketleri çok duyarlı ve çok yönlü olabilir."

   Örneğin, gıda dağıtım devi Meituan Dianping, geçtiğimiz hafta Pekin'deki bazı ortak restoranlarında, mutfaklardan teslimat işçilerine ve paket servis siparişlerini bekleyen müşterilere yiyecek getirilmesine yardımcı olan robotları tanıttı. Meituan, başarılı olursa programı diğer şehirlere de genişletmek istiyor.


   Bu arada Çin e-ticaret devi JD.com (JD), kısa bir süre önce, virüsün ortaya çıktığı merkezi Çin kenti Wuhan'daki tıbbi işçilere mal getirmek için kendi kendine çalışan robotları kullandı.


   Pint boyutlu araçlara benzeyen ve çalışan botlar, öncelikle koronavirüs hastalarını tedavi eden bir hastaneye paketler gönderiyorlar. JD Logistics otonom sürüş başkanı Qi Kong, rota nispeten kısa - hastaneye yaklaşık 600 metre - ancak insanların denklemden kesilmesinin müşterileri ve çalışanları korumaya yardımcı olduğunu söyledi.


   CNN Business'a konuşan Wuhan, "Wuhan'daki durumu öğrendiğimizde, kaynaklarımızı orada döndürmeye başladık." Dedi. "Zaman çok sıkı geçti. Algoritmamızın simülasyondan uygulamaya gitmeye hazır olduğundan emin olmak sadece dört günümüzü aldı."


   Çin devlet medyasına göre bir girişim olan Shanghai TMIRob, Wuhan'daki hastanelerin içinde onlarca robot gönderiyor. Orada, izolasyon servislerine, yoğun bakım ünitelerine ve ameliyathanelere dezenfektan püskürtüyorlar.
 




signature-fonts 
 İnovatif Mühendis’i şu hesaplardan takip edebilirsiniz: Facebook - Twitter - Instagram

Paylaş :

Facebook Yorumlar

0 yorum: